A Monori Kistérség

A Monori Kistérség Pest-megye dél-keleti, a Nagykátai Kistérség pedig a megye keleti részén helyezkedik el. Míg a Monori Kistérség földrajzi szempontból sajátos kapcsolódási pontot jelent az Alföld és a Gödöllői dombság, illetve a főváros dél-keleti oldala és az Alföld között, addig a Nagykátai Kistérség területi kapcsolataiban már nem csak a Főváros, hanem Jászberény, Szolnok és Cegléd vonzásai megjelenik. Míg a Monori Kistérségben jelentősebb az urbanizáltság, településeinek egy része (Vecsés, Üllő, Maglód, Gyömrő) pedig hivatalosan is az agglomerációba tartozó, addig a nagykátai kistérség már egyértelműen falusi jelleget mutat. A helyiek térségüket nem véletlen említik gyakran csak „kis-Hortobágynak”, „Pest megye Nyírségének” térségüket. A természeti kincsekben és látnivalókban gazdag vidék azonban egyértelműen magával ragadó, szórakoztató és pihentető egyszerre. Az ezernyi meglepetést tartogató, különleges növény- és állatvilágú táj, a meglepően nagyszámú történelmi, művészeti, néprajzi, építészeti emlék minden turista számára vonzó úti cél. A Tápió vidéke joggal hirdeti úgy magát, hogy olyan mint egy kaleidoszkóp: Amint belenéz az ember sok apró mozaikot lát. Az érdekes darabkák tökéletes egésszé állnak össze, persze csak azért, hogy a következő pillanatban ismét elemeikre hulljanak, újra megmutassák milyen sokszínű és izgalmas a megalkotott kép minden egyes részlete.

A Monori Kistérséget 15 település alkotja: Bénye, Csévharaszt, Ecser, Gomba, Gyömrő, Káva, Maglód, Monor, Monorierdő, Nyáregyháza, Péteri, Pilis, Üllő, Vasad, Vecsés. A kistérség sajátos helyzetét mutatja, hogy egyrészt Monor mellett további alcentrumi pozíciókkal rendelkező 4 város is található, így a székhely város térszerkezetileg nem domináns, másrészt az országos összevetésben kedvező kistérségi társadalmi-gazdasági mutatók jelentős belső egyenlőtlenségeket takarnak, a Fővárostól távolodva egyre több szociális és gazdasági probléma is felmerül. A Monori Kistérség területe 449,6 km2, lakosságának száma a 2001. évi népszámlálás szerint 98.901 fő volt, trendjében és térségi szinten vizsgálva dinamikusan növekedő.

A Nagykátai Kistérséget 13 település alkotja: Farmos, Kóka, Mende, Nagykáta, Pánd, Sülysáp, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószecső, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tóalmás, Úri. A térségben csak Nagykáta rendelkezik városi ranggal. A kistérség lakosságszáma 76.909 fő volt a legutóbbi népszámlálás során.

A LEADER helyi Akciócsoport (HACS) a fenti két kistérségből az alábbi települések csatlakozásával jött létre: Bénye, Gomba, Káva, Mende, Monor, Monorierdő, Nyáregyháza, Péteri, Pilis, Sülysáp, Tápiószecső, Úri. A LEADER lehatárolás szerint a Monor és Pilis csak külterületi részeivel vesz részt a támogatási programba. Az akciócsoport területe tehát egyfajta magját, egyben összekötő kapcsát is adja a két hivatalos kistérségnek.

« vissza