Úri

Úri község a Gödöllői-dombság tagolt, mély völgyekkel szabdalt területén a Tápió-vidéken fekszik. Talaját lösz, löszös homok fedi, melyen barna, rozsdabarna erdőtalajok, a patakvölgyekben homokos és vályogos réti talajok alakultak ki. Vidékünk a régészeti leletek szerint legalább hat és fél ezer éve lakott terület. Összhangban a táj természetes adottságaival az itt élt népek többsége földművelésből és állattartásból élt.

 

Első okleveles említése 1252-ben történt, Wri néven. Ekkor birtokosa a pankotai apát, majd a XVI. században az ecsegi vár tartozéka. Később a Csetneki családé, a XV. században pedig a Sigrai-Pócs család birtoka lett. A XVI. században a Jende családé. 1583-ban, az utód nélkül elkelt Kende Péter birtokait Pakosi Paxi János és rokonai felosztották. A török hódoltság korában végig lakott hely maradt, csak a kuruc háborúk idején néptelenedett el egy rövid időre. A XVIII. században a Koháry család birtoka lett, később a Tahy család tulajdonába került.

 

Úri község Budapesttől 40 km-re található, területe 163 ha belterületből és 2058 ha külterületből áll.

Gépkocsival a 31. sz. főútvonalról Sülysáp irányából és a 4. sz. főútvonalról Monor felől Gomba és Alsó-Farkasd települések érintésével közelíthető meg. Menetrend szerinti buszjárat közlekedik Monorra és Sülysápra, ahonnan vasúton, ill. buszjárattal folytatható az utazás.

 

Forrás és további információ: www.uri.hu« vissza