Miért legyen pincéd?

Még ma is tartja magát a mondás, hogy nem igazi monori az akinek nincs pincéje a Strázsa-hegyen azaz a Monori Pincefaluban.
A saját célra történő borkészítés évszázadok óta meghatározza Monor életét. Azonban az utóbbi évtizedekben végbemenő társadalmi változások hatására egyre inkább elvesztette azt a kultikus szerepét amelyet a pincefalu betöltött a helyiek életében, egyre több pince vált gazdátlanná, gondozatlanná. A helyi borkedvelő civil szervezetek és azon pincetulajdonosok munkásságának hatására akik ráéreztek a saját pince és a saját bor varázsára, a pincefalu elindult a megújulás útján. A Monori Borút Egyesület kezdeményezésére 2012-ben dolgoztuk ki azt a marketing koncepciót amely nyomtatott és on-line módon is megjeleníti pincefalunk szépségeit az ide tartozás varázsát és módot ad arra, hogy térségünkből megtaláljuk azokat a családokat műkedvelő és profi borászokat akik újra benépesítik és élettel töltik meg pincefalunkat. Hisszük, hogy a pincefalu egy olyan hely ahol megismerhető a saját bor kínálásának varázsa, ahova jó kisétálni, ahol a kirándulót bizton beinvitálják egy pohár borra, ahol lehet falatozgatni, csendes beszélgetéseket folytatni, társasági életet élni és természetesen mulatozni is.
A közel 1000 pince komoly építészeti és kultikus értéket képvisel, ma még lehet választani, ebben a választásban kívánunk segítséget nyújtani, a vásárlás lebonyolítástól kezdve a pincék renoválásig, karbantartásáig egészen a bor elkészítéséig és ha lehet akkor a kóstolásba is besegítünk. Kérjük nézd át a „Kik segíthetnek” oldalunkat ahol megtalálod azokat a szakembereket akik egyezség esetén segítséget tudnak nyújtani a mindennapokban. Invitálunk, hogy vegyél részt borünnepeinken, kapcsolódj be programjainkba és szerezz új ismeretségeket, barátságokat.
És végül kérünk olvasd el Azurák Mihály versét, amelynél szebben nem tudjuk elmondani, hogy miért is jó nekünk, hogy van saját pincénk és borunk!
Misztikus szentély, mindegyik más
Bennük a jókedv kicsattan
Néha a bú betéved, mint társ
Menekül, ha felfogja, hol jár
Lelke e helytől kikattan.
Varázsos világ, mit rejt a mély
Borillatos, vidám tanyát
Ivók arcára rákúszó kéjt
Lélekmélyből kiszabadult fényt
Itt koccintják egymás baját.
Ez a zug, a vígság bő ere
Férfi énekek tábora
Borral jegyesek Szent Márk tere
Nagy fogadalmak gyüjtő keble
A mámor felkent temploma.